מנהיגים טובים יודעים להעריך עבודת צוות, זוקפים את ההצלחות לכל העובדים ולעולם אינם שומרים את ההצלחה לעצמם בלבד. כך תוכלו לרתום את חברי הצוות שלכם להצלחה ולהפוך אותם מעובדים הרגילים למלא הוראות – לשותפים אמיתיים לדרך
פעמים רבות מדי מנהלים מועדים וחוטאים בחטא היוהרה. הם חושבים שהם יודעים הכל, ותמיד הכי טוב, מניחים שיש להם התשובות הנכונות לכל בעיה או שאלה, ורגילים שכל העובדים מבצעים בשתיקה את מה שהם מבקשים, במקרה הטוב, או מצווים במקרה הגרוע. החטא הזה נוצר מסיבה אחת: הם נמצאים לבד בעמדת המובילים, וחושבים שאין אדם שיכול להחליף אותם. הם למעלה באולימפוס, היכן שרואים הכל מגבוה, ואיש לא יוכל לכאורה להבין את כובד האחריות המוטלת על כתפיהם.
מדובר אפוא בשגיאה קשה ומרה שהרבה מנהלים נוטים לשגות. ומדוע מדובר בטעות? אם נשווה מקום עבודה לליגה לאומית, נבין מיד שיש שחקן מוביל ומסביבו צוות. אותו שחקן מוביל (Leader) אינו פועל לבד: הצוות שלו מייעץ לו, מאותת, ועוזר לו להצליח להוביל את הקבוצה להישגים חדשים ומרשימים המתעלים על הקודמים.
ועכשיו נחזור לארגון בו אתם עובדים או לצוות תחת ניהולכם: ההצלחה אינה שלכם בלבד, אלא של כל חברי הקבוצה. וללא צוות מנצח, לא תוכלו להצליח באף משימה שתציבו לעצמכם. העובדה שאתם שחקנים מצטיינים יכולה לשמש דוגמה מעולה לשחקנים אחרים, אך כדי להצליח לאורך זמן נדרשת עבודת צוות מעולה.
3 טיפים בכדי להיות מנהיגים גדולים:
הקשיבו לעובדים שלכם
אחת התכונות החשובות למנהיגות אמיתית היא היכולת להקשיב. אין הכוונה להנהן עם הראש באופן אוטומטי או להסכים עם עובדים שיצדדו בכל אשר תגידו, אלא להקשיב לבעלי ניסיון שונה ומגוון משלכם. כאלה שאולי עשו טעויות, חוו את הצד השני של המטבע, או ניחנים ביכולות טובות יותר משלכם בתחומים מסוימים. כן, גם אם דעתם אינה משקפת לגמרי את דעתכם.
הם שם בדיוק כדי לשקף עבורנו את השגיאות שאנחנו עושים. לא פשוט לקבל משוב מעובדים שלנו על הטעויות שעשינו, אבל כדי להוביל בהצלחה, עלינו להיות בעלי מודעות עצמית גבוהה ויכולת הקשבה מלאה תוך הסקת מסקנות ולמידה מתמדת.
יכולת ההקשבה, האבחנה והלמידה שלכם מחברי הצוות מצביעה לא רק על מנהיגות, אלא גם על צניעות. וזו כבר דוגמה של ממש עבור הצוות. שהרי אם אתם יודעים גם להקשיב ולהתייעץ ולא רק לחלק פקודות, העובדים מרגישים שותפים מלאים לכל הצלחה או כישלון. היכולת להראות פתיחות ולקחת אחריות על כישלונות ולא רק על הצלחות מפחיתה במידה ניכרת את התחושה שאתם "לבד בקצה ההר", מחזקת את מערכת היחסים שלכם עם חברי הצוות, ומבססת אותה על אמון וכבוד הדדי.
לימדו מהצלחות של מנהלים גדולים
מנהל טוב לומד כל הזמן, ואם אתם רוצים להיות מנהיגים גדולים, כדאי שתלמדו ממנהיגים שכבר הטביעו את חותמם על ארגונים גדולים וחשובים. מצאו לעצמכם מנטור שעבר כברת דרך, שאתם סומכים עליו בעיניים עצומות, ושאתם מרגישים שממנו אפשר רק ללמוד. כך לא תצטרכו לעשות את אותן טעויות שהוא עשה, ותוכלו ללמוד כיצד להשתכלל ולהיות יעילים יותר – ונבונים יותר לקראת הבאות.
צניעות כדוגמה למנהיגות
קיימים שני סוגים של מנהיגים צנועים. האחד – אלה הצנועים באמת, שעסוקים בעשייה ולא בפרסום ויחצ"נות. הסוג השני הוא של מנהלים המספרים על עצמם עד כמה הם צנועים, וזה כבר די מביך. תפקיד ניהולי בכיר עלול לסחרר ולהעניק תחושת עליונות שאין בה ממש.
ועם התחושה הזו מגיעה גם גאוותנות והרגשה שאיש לא יודע טוב יותר מכם, ומכאן כבר קצרה הדרך עד לתחושתם של העובדים כי אין להם אפשרות ביטוי להעלות בארגון רעיונות או רגשות. האמת חייבת להיאמר: אף אחד לא אוהב לעבוד בסביבה עם בוס שמנחית פקודות, שאינו לומד, לוקח קרדיטים על הצלחות ונוזף כשמגיעים הכישלונות. לכן, היו צנועים.
דברו פחות על עצמכם, הראו מעורבות חברתית, אמפתיות ואכפתיות כלפי הצוות שלכם, והוכיחו להם שאתם שם גם למענם – ולא רק עבור שורת הרווח.
שהרי בסופו של דבר, הכוח האמיתי להצליח במשימות שהצבתם לעצמכם נמדד בכוחה של הקבוצה כולה – ולא בכם בלבד. אם הצלחתם לרתום את כל חברי הצוות למשימה ולהעניק תחושה של שותפות שוויונית, דעו שהצלחתם בגדול.