אין ספק שעל רקע השינויים המאפיינים את שוק העבודה יש לבחון מחדש את התפיסות והשיטות הקשורות בנושא העסקה ושימור עובדים.
מרבית הארגונים היום הם ארגונים רב דוריים, העובדים משתייכים למספר דורות: הבייבי בומרס, דור ה-X, ה-Y וה- Z. ידוע לנו שקיים שוני מהותי בתפיסת הקריירה אצל הדורות השונים מה שמציב בפני המעסיקים אתגרים חדשים ופחות מוכרים בתחומי הגיוס ושימור העובדים.
ברור לנו שתחלופת עובדים זה עסק יקר הפוגע גם ביכולת של הארגון לממש את האסטרטגיה העסקית שלו.
ולכן הוזמנו לסדרת ימי עיון שעסקה בשימור עובדים במערכות החינוך לגיל הרך

טיפ ראשון: האם ידעתם שתהליך שימור העובדים מתחיל כבר בשלב הגיוס?
הברור מאליו הוא לחפש עובד מתאים לתפקיד, כלומר, לחפש את אותו עובד שיש תואם בין היכולות האישיותשלו והרצונות האישיים לבין דרישות התפקיד. יחד עם זאת, בתהליך הגיוס קורה משהו נוסף, בתהליך הגיוס מונחת 'הלבנה הראשונה' ביצירת 'המחוברות' של העובד לארגון. תהליך גיוס טוב ישפיע על דפוסי ההתנהגות בעבודה כמו למשל 'ראש גדול', עשייה מעבר למצופה, ותחושת משמעות.
טיפ שני: האם ידעתם שהסיבה הראשונה לעזיבת מקום העובדה היא הקשר עם הממונה הישיר?
מנהלים רבים חשים שאם יתנו תנאים טובים יותר יהיה להם קל יותר לשמר את העובדים, אך זה לא הכל. מחקרים מראים שהסיבה הראשונה לעזיבת עובדים את מקום העובדה או הבחירה להישאר במקום העבודה, היא הקשר עם הממונה הישיר. ההסבר לכך הוא: שלכולנו יש את הצורך בהכרה, במשמעות, שיש לנו את האפשרות להשפיע, וחשוב לנו להרגיש שאנחנו מביאים לידי ביטוי את היכולות שלנו. ממונה שיצליח לתת מענה לצרכים אלו ייהנה משעור נטישה נמוך. הבנת ההשפעה הגדולה של איכות הניהול על שעור תחלופת העובדים, תומכת בחשיבות ההשקעה של הארגונים בתהליכים והכשרות לפיתוח מנהלים ככלל, ובעיקר למנהלים בדרג ביניים שנמצאים בקשר הדוק עם העובדים ויוצרים עבורם את חווית העבודה.
טיפ שלישי: האם העובדים שלכם מרגישים שהם 'סתתי אבן' או לחילופין 'בוני קתדראלות'?
סיפור ידוע מתאר תייר שביקר באיטליה וראה שני סתתי אבן, התייר שאל על מעשיהם. האחד ענה, "אני מסתת את האבנים שבערמה מבוקר עד ערב, מגיע עייף הביתה אוכל והולך לישון. הסתת השני ענה,"אני בונה קתדראלות עובד קשה חוזר בערב וחולם על איך הקתדראלה תיראה בסיום העבודה ".
איך מרגישים העובדים שלכם? האם הם באים לעבודה מתוך תחושה של משמעות של חלק ממשהו גדול?
מחקרים מראים ששימור עובדים ובעיקר שימור 'כישרונות' מותנה ביכולת של המנהלים לתת לעובדים את אותה תחושה של היותם חלק ממשהו גדול.
ולכל מי שתהה איך היו ימי העיון? הנה כמה מתגובות המשתתפים:
-
לאחרונה זכיתי להיות נוכחת ביום עיון בנושא המשאב האנושי אותו ארגנה התנועה הקיבוצית. לראשונה מזה 6 שנים בתפקידי, קיבלתי כלים ניהוליים מצוינים לניהול ההון האנושי וייצוב המערכת.
-
ברצוננו לשתף אותך בתחושה איתה יצאנו מיום העיון שהתקיים בנושא "ניהול המשאב האנושי בגיל הרך". היום היה מרתק, מעורר השראה, משמעותי ברמה בסיסית מאוד, ובעיקר מייצר חיבור ודיאלוג בין ניהול ופדגוגיה. חיבור זה חסר כל כך בשטח, ואין לנו ספק כי יביא לצמיחה ומינוף מערכת הגיל הרך.
-
ההבנה שהעובדים שלנו הם הון אנושי היא קריטית ביכולת שלנו לממש את היעוד החשוב כל כך של העבודה בגיל הרך. קיבלנו עקרונות מנחים שמתוכם נוכל לגזור כלים מעשיים המתאימים לנו בסביבה שלנו. ההרצאה היתה מעוררת השראה וגם נתנה כיוונים מעשיים לפעולה.